Tips bij een bedrijfsovername (2)

Updated: Mar 17, 2019

Neem de tijd bij bedrijfsovernames


Als je een bedrijf gaat overnemen, of jouw bedrijf wordt overgenomen, dan is dat een grote stap. Daar moet je je tijd voor nemen en alles goed voorbereiden. Om je daarbij te helpen geven we je wat concrete tips aan de hand van dingen die je niet moet doen.


Tip 1: Win advies in bij een overnameadviseur

Een bedrijfsovername wordt vaak te snel afgehandeld. Achteraf blijkt dan jouw vraagprijs of de betaalde prijs sterk afweek van wat logisch en redelijk is. Dat is zonde, want door extra tijd te besteden aan de koop of verkoop van je bedrijf kun je een hoop ellende voorkomen. Kijk eerst of het maken van deze stap financieel haalbaar is. Het is aan te raden hiervoor een adviseur te raadplegen.


Een goede adviseur levert je geld op, ondanks dat je hem moet betalen. B.A. Boss kan je in contact brengen met alle professionele adviseurs die nodig zijn voor een soepele bedrijfsovername in Spanje.


Tip 2: Wees voorzichtig bij overname binnen de familie

Het kan een goed gevoel zijn om te weten dat je bedrijf overgenomen wordt door een familielid, of om zelf een bedrijf over te nemen van een familielid. De nieuwe eigenaar is zo al bekend met het bedrijf en diens historie. Er zijn echter ook gevallen bekend waarbij een overname binnen de familie slecht wordt voorbereid omdat er wordt uitgegaan dat de nieuwe eigenaar het precies zo zal doen als de vorige. Met spanningen binnen de familie tot gevolg wanneer aan dit verwachtingspatroon niet wordt voldaan. Een overname binnen de familie heeft niet alleen een zakelijke kant, maar ook een persoonlijke. Dit brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Meer over overname binnen de familie lees je hier.


Tip 3: Onderhandel niet zelf

Wanneer je een bedrijf gaat kopen of verkopen is het aan te raden niet zelf te onderhandelen. Onderhandelen is een vak apart en het is dan ook het verstandigst dit door een expert te laten doen.


Tip 4: Neem de tijd

Het verkoopklaar maken van een bedrijf kost veel tijd. Er moeten een hoop zaken worden geregeld op juridisch, financieel, administratief en organisatorisch gebied. Zorg dan ook dat alles goed geregeld is, dit behoedt je voor nare verrassingen achteraf. Meer informatie over de zaken die je moet regelen om een bedrijf verkoopklaar te maken lees je hier.

Ook het overnemen van een bedrijf moet goed worden voorbereid. Lees hier meer over de stappen die je moet nemen om dit goed te doen.


Tip 5: Vraag & Aanbod

Als je alles goed hebt voorbereid is het zaak om je bedrijf aan te bieden of om op zoek te gaan naar een bedrijf om over te nemen.

4 views0 comments

Recent Posts

See All

B.A. Boss is an independent business brokerage agency, entry and exit planner and (inter)mediator in buyer-seller transactions for small and medium-sized companies.

www.baboss.org

www.baboss.es

www.baboss.nl

www.baboss.co.uk

www.baboss.info

Check our latest articles on our blog!

 .. or one of our other blogs here!

We work together with other professional parties like:

www.empresius.org

www.mynbest.com

www.bizalia.com

www.roadbookmakers.com

Follow us on Social Media:

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
IBBA logo small.JPG

Proud member since 2003

Baboss Logo